Citizens' Band Radio (pe scurt CBR) este in multe tari un sistem de comunicatii pe distante scurte, in banda de 27 MHz (11 m), 40 de canale in versiune europeana, nu necesita licenta in majoritatea tarilor EU, inclusiv in Romania.
Pe langa Radio CB mai exista si:
PMR (Professional Mobile Radio) 446 MHz, 8 canale, nu necesita licenta in Romania.
FRS (Family Radio Service) 462-467 MHz, pentru piata SUA.
LPD (Low-Power Communication Device) 69 canale la 433 MHz, cu putere foarte mica de emisie.
GMRS (General Mobile Radio Service) asemanator cu PMR-ul nostru, este pentru piata SUA si functioneaza pe frecventele 462-467 MHz.
MURS (Multi-Use Radio Service) 150-156 MHz, in SUA sunt comunicatii private de afaceri, fara licenta.
Despre Radio CB
Banda radio pentru cetateni- Citizens’ Band Radio (Radio CB) este in multe tari un sistem de comunicare radio pe distanta scurta, pe 40 de canale individuale, in banda 27-Mhz (11 m). Servicii similare radio exista in alte tari, cu diferite cerinte pentru licenta si standarde tehnice. In multe tari, nu este necesara licenta CB, banda pentru cetateni fiind utlizata atat pentru afaceri cat si pentru comunicare personala.
Tehnologia Radio CB permite soferilor care detin un astfel de echipament de radiocomunicatii sa transmita si sa receptioneze mesaje prin intermediul undelor radio. Mai multe persoane pot purta conversatii in acelasi timp si pe acelasi canal. Aceasta "particularitate" sta la baza spiritului CB ce presupune o atitudine deschisa si prietenoasa fata de ceilalti.
Spre deosebire de telefonul mobil care functioneaza in mod duplex, conversatiile in CB se fac in mod simplex, acest lucru insemnand ca fiecare participant la conversatie va trebui sa astepte pana ce interlucutorul sau va incheia transmiterea mesajului.
Utilitate statie Radio CB
Statia radio cb reprezinta o solutie alternativa de comunicare. Utilizarea unei statii Radio CB implica o serie de avantaje.
In primul rand, pentru utilizarea unei astfel de statii nu este necesara o licenta.
De asemena, folosirea unei statii Radio CB nu implica costuri suplimentare, in afara de pretul ei. Statia Radio CB ofera o interactiune rapida si accesibila cu alti soferi din trafic si ofera posibilitatea primirii de informatii referitoare la conditiile de drum. Astfel se pot evita blocajele din trafic, baraje de politie, RAR sau ARR. Posibilitatea de a alege rute ocolitoare este un motiv bun pentru a investi intr-o statie Radio CB.
Apoi, utilizatorul unei statii Radio CB poate comunica cu participantii la trafic chiar si in zonele fara semnal la celular. Se poate utiliza o astfel de statie si in casa daca dorim o economie la factura de telefon. Spre deosebire de telefon, convorbirile realizate cu o statie emisie receptie sunt gratuite.
Radio CB reprezinta o forma de comunicare accesibila publicului larg si ofera o gama larga de posibilitati de utilizare (agrement, informare, siguranta, etc.). Astazi Radio CB-ul este recunoscut ca fiind unul din factorii care imbunatatesc siguranta si prevenirea accidentelor pe soselele din intreaga lume.
In Europa, anumite servicii publice de intreventie (Pompierii, Ambulanta etc.) au incorporat CB-ul in procedura de interventie in caz de urgenta. Aceste servicii sunt in permanenta conectate pe canalul 9.
In Romania, soferii de TIR si camioane folosesc Canalul 19 si 22 pentru ghidare in trafic, iar soferii de autoturisme, care sunt inca foarte putini in raport cu primii, folosesc pe langa canalele amintite (19 si 22) si Canalul 23.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu