sâmbătă, 4 iulie 2009

Personala



Argou Radio CB

Jargon Radio CB - tiristi si camionagii

canale utilizate = 19 si 22

Capra cu 3 iezi = ARR + RAR + Cantar
Capra cu 3 iezi si lup = ARR + RAR + Cantar + Politia
Cap de creta = politist
Prost cu tunu' = politist cu radarul
Veioza = radar cu instant on, rotit sau cu intrerupator
Veiozar = politist cu veioza
Licurici = Politist pe motocicleta
Donator de organe = Motociclist (imprudent si vitezoman)
Agricultori = politia rurala
Polifronteristi = Politia de frontiera
Padurari = Control la incarcatura de lemn
Sobolan = Politist ascuns, de obicei inafara drumului
Economie = Carburant in plus
Politia agricola = Politia Rurala
Saibe = Diagrame
Rabla = Traseista
Albanez = Sofer din jud Alba (periculos)
Conservar = Conducator autoturism
Mitici = Bucurestenii cand vin la munte
supozitor = unul care sta lipit de spatele camionului si nu intra in depasire
Cap sec = Sofer din jud Caras Severin ( imprudenti )
Caralii = Politie

Jargon Radio CB - automobilisti

canal utilizat = 23

colegu' = apelativ

Jam City = Bucuresti (jam = blocaj in trafic)
Reno City = Pitesti
Ford City = Craiova
Aro City = Campulung Muscel

orbete = femeie la volan

donator = motociclist
mini-donator = scuterist

cercetasi = politie locala / rurala
castor = politist rutier
castoriţa = politista rutiera
castor calare, centaur = politist pe motocicleta
baraj = filtru de politie rutiera
cartel = filtru de politie rutiera + RAR (+ jandarmi sau trupe speciale)
big brother = camere fixe cu radar
pozar = politist cu radar

mail pe ___ (1-40) = invitatie la conversatie pe canalul ___ din frecventa normala
mail extins pe ___ (1-80) = invitatie la conversatie pe canalul ___ din frecventa d (frecventa germana d care are 80 de canale, primele 40 fiind comune cu standardul european)

Pantera Roz = autovehicul care ridica masini parcate in locuri nepermise

omida = tir
cazan = basculanta
manivelar = sofer camion / basculanta
hamster = autoturism cu statie radio CB / sofer autoturism

indian = tigan

Lista este deschisa pentru adaugari ulterioare... :D

m-am inspirat de aici

vineri, 3 iulie 2009

Legislatie Radio CB si nu numai...

Urmatoarele sunt foarte importante din punct de vedere informativ al dumneavoastra:

Decizia nr. 62/2005 privind desemnarea categoriilor de frecvente radioelectrice pentru a caror utilizare nu este necesara obtinerea unei licente de utilizare a frecventelor radioelectrice, precum si reglementarea conditiilor tehnice prin care se asigura utilizarea armonizata a acestora. O puteti citi aici.

apoi, Decizia presedintelui Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei nr. 345/2006 pentru modificarea si completarea anexei la Decizia presedintelui Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei nr. 62/2005 privind categoriile de frecvente radioelectrice a caror utilizare este libera. O puteti citi aici.

Apoi, avem si documentul care sta la baza gestionarii spectrului radio in Romania. Acesta se numeste Tabelul national de atribuire a benzilor de frecvente radio (TNABF) si cuprinde informatii privind:
- atribuirile benzilor de frecvente radio pe servicii de radiocomunicatii, comparativ la nivel mondial, european si national;
- desemnarile benzilor de frecvente radio pentru sistemele de radiocomunicatii paneuropene si pentru diverse sisteme sau aplicatii a caror utilizare este armonizata la nivel european, comparativ la nivel european si national;
- alte aplicatii posibile in diferite benzi de frecvente radio;
- reglementarile si normele tehnice aplicabile in Romania pentru diferite benzi de frecvente radio;
- statutul de utilizare exclusiv sau partajat, guvernamental sau neguvernamental, pentru fiecare banda de frecvente radio.
Il puteti descarca de aici

Cum pozitionez / calibrez antena de Radio CB (II)

SWR-ul este un reglaj pe care si cei mai experimentati radio amatori au difcultati in al intelege, totusi asta nu inseamna ca nu trebuie bagat in seama. SWR-ul este foarte important, daca nu cel mai important reglaj al pachetului dumneavostra format din statie si antena. SWR-ul trebuie reglat de fiecare data cand montati o antena noua sau cand mutati antena actuala pe care o aveti. Un pachet radio CB cu SWR slab nu va ajunge niciodata la performante.

Ce este SWR-ul?

SWR este prescurtarea de la "Standing Wave Radio". Suna complicat dar, de fapt nu este chiar atat de greu. SWR inseamna raportul dintre puterea reflectata inapoi pe cablul antenei de catre antena, fata de puterea maxima a antenei. Pe romaneste SWR este un raport care va indica puterea pierduta de catre antena, cu cat este mai mare cu atat pierdeti mai multa putere si implicit veti avea performante mai slabe.

O antena calibrata perfect ar trebui sa aiba SWR de 1:1, totusi nu exista calibrare perfecta deoarece antena se poate misca din cauza vantului, SWR-ul se poate reflecta de relieful din jur sau chiar de oameni care trec pe strada. Asadar daca aveti un SWR intre 1.10 si 1.20 puteti considera antena ca fiind calibarata.

De ce este SWR-ul important?

SWR-ul este foarte important deoarece o antena care nu este calibrata nu va functiona la parametrii optimi si implicit nu veti avea performante si veti da vina pe magazinul de la care ati achizitionat-o spunand ca v-au dat o antena defecta sau cu performante slabe.

Cum imi pot masura SWR-ul?

Pentru a masura SWR-ul va trebuie un SWR-metru, un astfel de aparat este relativ ieftin 150 RON si va ajuta sa calibrati antena cu statia. Operatiunea de calibrare este relativ simpla daca stii ce faci, dar daca esti amator mai bine te duci la cineva care se pricepe ca sa nu ai neplaceri.

Deasemenea unele statii au SWR-metru incorporat in sasiu, lucru foarte folositor deoarece o puteti calibra din mers (desi nu este indicat) sau intr-o parcare undeva pe traseu cand simtiti ca aveti probleme. O astfel de statie cu SWR-metru incorporat este Superstar CRT 120 sau Superstar CRT 240, ambele fiind statii profesionale indicate pentru camionagii sau persoane care fac drumuri dese.

Ce valoare SWR ar trebui sa am?

Dupa cum spuneam mai sus o calibrare perfecta este cu SWR de raport 1:1 deci = 1.00. Dar cum calibrarea perfecta nu exista o calibrare buna este cu SWR intre 1.10 si 1.20, totusi daca nu reusiti aceste valori va trebui sa va multumiti si cu 1.40 - 1.50.

Atentie !!! Daca aveti SWR-ul mai mare de 3.00 riscati sa va defectati statia sau bobina antenei deoarece ele nu suporta un decalaj atat de mare.

Ce sa fac daca am SWR-ul mare?

De obicei SWR-ul este mare deoarece antena nu este calibrata. Puteti face asta prin ajustarea ei din cele 1 sau 2 suruburi laterale deasupra bobinei. Sa aveti in vedere totusi ca si 1mm de ajustaj poate schimba radical SWR-ul antenei, deci umblati cu grija.

In unele cazuri nu antena este de vina, exista posibilitatea de a avea un scurt in cablul antenei sau pe montura dvs (magnetica sau fixa) cazul acesta este usor de depistat deoarece SWR-ul va tinde spre infinit. Alt caz ar fi planul de masa defectuos.

Daca ajustati inaltimea antenei, rezolvati planul de masa si nu aveti nici un scurt atunci trebuie sa repozitionati antena pe masina. Antena trebuie sa fie pozitionata pe centrul masinii (pe cupola preferabil) pentru a da randament. In cazul monturii magnetice acest lucru este simplu deoarece se rezolva simplu prin repozitionarea magnetului pe centru.

Solutie usoara pentru instalarea Radio CB

Uitati o chestie foarte utila / interesanta pentru o potentiala pozitionare pe bord a unei statii Radio CB. Fara sa dai nici o gaura, nimic. Cine o va aduce in Romania, cred ca va face bani frumosi...




De aici imi dau seama ca nu sunt scumpe in Polonia. Doar ~ 43 RON.

Cum instalez un Radio CB?

Pentru cei care doresc sa-si cumpere o statie radio CB, exista 2 posibilitati de montare: fixa sau mobila.

Pentru optiunea fixa, e bine sa mergeti la un service autorizat si sa v-o instalati acolo.

Locuri sunt multiple si pentru pozitia fixa si cea mobila: in torpedou, sub torpedou, sub partea centrala cu casetofonul, pe cotiera etc.

Pentru statii mobile, nu e neaparata nevoie sa ajungeti la un service. Statia vine cu un cablu de alimentare dublu: rosu-negru. Cel rosu este plusul. Tot cel rosu are si sigurantele, daca imi amintesc bine. Este bine sa desfaceti capacul de plastic alb si sa controlati daca baietii de la fabrica au scapat vreo siguranta pe acolo. Ce va mai trebuie este o mufa de bricheta auto tata. atasez poza.

Attached Image


Tot ce trebuie este sa faceti legatura intre firul rosu si varful metalic din poza (+). Firul negru va trebui sa ajunga la acele urechi laterale, care sunt impamantarea.

Eu am procedat un pic altfel: am cumparat o priza prelungitor de auto si am pastrat cablul + mufa de bricheta auto. Si am cuplat rosu la rosu si negru la alb, cum era acel cablul. Urmarea? Statia functioneaza!

Desi este in poloneza, atasez un filmulet, din care va puteti da seama foarte usor cum sa faceti singuri ce am spus mai devreme:



Ca sa vedeti ce inseamna un business complet: firma de la care cumperi statia, iti livreaza si mufa tata de bricheta, fara sa te mai intrebe. Nu ca la noi... ;)

Cum pozitionez / calibrez antena de Radio CB (I)

Iata cateva imagini cu pozitionarea cat mai corecta a antenei:


pozitionare_antena 01

pozitionare_antena 02



Dupa montarea corecta a antenei pe masina se fac urmatoarele proceduri:


- tija antenei (radiantul) se introduce in suportul de fixare pina la mijlocul cursei.
- se stringe surubul imbus.
- cu SWR mertru conectat intre Tx si antena, in modul de lucru AM sau FM se fac primele masuratori de SWR pe Ch1 si pe Ch40, valorile obtinute se noteaza.
- daca antena are un plan de masa bun, valoarea SWR-ului pe Ch40, va fi mai mare.
- se scoate tija dupa slabirea surubului imbus si se taie 2cm din radiant.
- se introduce inapoi tija si se stringe surubul de fixare.
- se repeta masuratoarea pe Ch1 si Ch40. Valorile gasite se noteaza.
- reglajul fin se va efectua cu usile inchise, prin culisarea in sus-jos a tijei in locas
- cu antena montata pe mijlocul caroseriei se poate obtine un SWR 1:1,1 pe Ch1 si Ch40. In mijlocul benzii pe Ch20 chiar se poate obtine valoarea 1,0:1,0.
- la tipurile de antene, unde piesa de fixare a tijei permite introducerea tijei chiar in bobina, se va evita aceasta situatie, deoarece tija devine "miez" si se strica grosolan Q-ul bobinei de adaptare-prelungire si SWR-ul nu se mai poate regla.
- procedura de mai sus este valabila si pentru antene fixe, la modele care sunt prevazute cu posibilitate de reglaj (varful ajustabil, prin culisare).

Pentru antenele cu talpa magnetica, se poate evita scurtarea prin taiere a radiantului.

Unde radio in CB

Undele de radio sunt unde de energie similare cu undele luminoase. De fapt, semnalele radio calatoresc prin aer cu viteza luminii. Ca sa intelegem cum functioneaza o antena, trebuie pentru inceput sa pricepem cum apare unda radio. Unda radio poate fi vizualizata ca o sinusoida.

unda_radio


Distanta pe care o parcurge unda pana executa o sinusoida completa se numeste lungime de unda a semnalului. Un semnal de CB parcurge o distanta de 11 m pe perioada unei sinusoide. Cand emitatorul "injecteaza" un curent radio in antena, aceasta incepe sa produca un camp magnetic in jurul ei. Aceasta este unda radio. Cand campul magnetic intalneste o alta antena, induce in aceasta un curent pe care receptoarele il transforma in sunet. Un rol important il joaca lungimea antenei.

Campul magnetic produs de antena, va produce un curent in orice suprafata de metal pe care o loveste dar cu cat lungimea acestora este mai aproape de una din relatiile de calcul ale antenelor cu atat curentul indus in ele este mai mare. Cum am mai amintit, banda de CB are 11m. Daca, de exemplu, lungimea obiectului este de 5.5 m , jumatate din lungimea de unda, 2.75 m (1/4), sau 11m (lambda), curentul indus va fi mult mai mare decit in alte fiare care nu se apropie de aceste lungimi. Cind auzi pe cineva ca-si regleaza antena, de obicei acesta se duce sa o lungeasca sau sa o scurteze la una din aceste lungimi. Aceste lungimi au o denumire specifica. Rezonanta antenei. Toate antenele au un punct exact de rezonanta. Rezonanta antenei, este frecventa in MHz unde antena este in stare de balans electric care este determinat de lungimea antenei. Aceasta se poate calcula cu formula:

Lungimea de unda in m:

Lambda = 300/frecventa (MHz)

Canalul 40: frecventa 27.405 MHz

Lambda = 10.946 m

Mai multe despre acest subiect, aici.

Spectrul radio

Conform legislatiei in vigoare, spectrul de frecvente radio (spectrul radio) reprezinta acea portiune a spectrului electromagnetic ce cuprinde undele radio ale caror frecvente sunt cuprinse intre 9 kHz si 3000 GHz. Conform Regulamentului radiocomunicatiilor al UIT (Uniunea Internationala de Telecomunicatii), spectrul de frecvente radio se imparte in noua game de frecvente:

VLF de la 3 kHz la 30 kHz (frecvente foarte joase),
LF de la 30 kHz la 300 kHz (frecvente joase),
MF de la 300 kHz la 3000 kHz (3 MHz) (frecvente medii),
HF de la 3 MHz la 30 MHz (frecvente inalte),
VHF de la 30 MHz la 300 MHz (frecvente foarte inalte),
UHF de la 300 MHz la 3000 MHz (3 GHz), (frecvente ultra inalte)
SHF de la 3 GHz la 30 GHz (frecvente super inalte),
EHF de la 30 GHz la 300 GHz (frecvente extra inalte),
de la 300 GHz la 3000 GHz.

Prefixuri Radio CB

Si in banda de 11m (CB) se pot face Dx-uri, astfel incat a fost necesar atribuirea unui prefix fiecarei tari in parte. Dx = legatura radio la distanta. Iata prefixele tarilor vecine:

45 YUGOSLAVIA
109 HUNGARY
161 POLAND
178 BULGARIA
233 ROMANIA
312 MOLDAVIA
315 UKRAINE
327 SLOVENIA
328 CROATIA
329 CZECH REPUBLIC
330 SLOVAK REPUBLIC
331 BOSNIA HERCEGOVINA
332 MACEDONIA

Pentru restul prefixelor, intrati aici

Restrictii in UE la Radio CB

pas_CBradio

Frecventele in Radio CB

frecvente_radiocb

marți, 30 iunie 2009

Scurta introducere in Radio CB

Citizens' Band Radio (pe scurt CBR) este in multe tari un sistem de comunicatii pe distante scurte, in banda de 27 MHz (11 m), 40 de canale in versiune europeana, nu necesita licenta in majoritatea tarilor EU, inclusiv in Romania.

CBR

Pe langa Radio CB mai exista si:

PMR (Professional Mobile Radio) 446 MHz, 8 canale, nu necesita licenta in Romania.

PMR


FRS (Family Radio Service) 462-467 MHz, pentru piata SUA.

FRS


LPD (Low-Power Communication Device) 69 canale la 433 MHz, cu putere foarte mica de emisie.

GMRS (General Mobile Radio Service) asemanator cu PMR-ul nostru, este pentru piata SUA si functioneaza pe frecventele 462-467 MHz.

GMRS


MURS (Multi-Use Radio Service) 150-156 MHz, in SUA sunt comunicatii private de afaceri, fara licenta.

Despre Radio CB

Banda radio pentru cetateni- Citizens’ Band Radio (Radio CB) este in multe tari un sistem de comunicare radio pe distanta scurta, pe 40 de canale individuale, in banda 27-Mhz (11 m). Servicii similare radio exista in alte tari, cu diferite cerinte pentru licenta si standarde tehnice. In multe tari, nu este necesara licenta CB, banda pentru cetateni fiind utlizata atat pentru afaceri cat si pentru comunicare personala.

Tehnologia Radio CB permite soferilor care detin un astfel de echipament de radiocomunicatii sa transmita si sa receptioneze mesaje prin intermediul undelor radio. Mai multe persoane pot purta conversatii in acelasi timp si pe acelasi canal. Aceasta "particularitate" sta la baza spiritului CB ce presupune o atitudine deschisa si prietenoasa fata de ceilalti.

Spre deosebire de telefonul mobil care functioneaza in mod duplex, conversatiile in CB se fac in mod simplex, acest lucru insemnand ca fiecare participant la conversatie va trebui sa astepte pana ce interlucutorul sau va incheia transmiterea mesajului.

Utilitate statie Radio CB

Statia radio cb reprezinta o solutie alternativa de comunicare. Utilizarea unei statii Radio CB implica o serie de avantaje.

In primul rand, pentru utilizarea unei astfel de statii nu este necesara o licenta.

De asemena, folosirea unei statii Radio CB nu implica costuri suplimentare, in afara de pretul ei. Statia Radio CB ofera o interactiune rapida si accesibila cu alti soferi din trafic si ofera posibilitatea primirii de informatii referitoare la conditiile de drum. Astfel se pot evita blocajele din trafic, baraje de politie, RAR sau ARR. Posibilitatea de a alege rute ocolitoare este un motiv bun pentru a investi intr-o statie Radio CB.

Apoi, utilizatorul unei statii Radio CB poate comunica cu participantii la trafic chiar si in zonele fara semnal la celular. Se poate utiliza o astfel de statie si in casa daca dorim o economie la factura de telefon. Spre deosebire de telefon, convorbirile realizate cu o statie emisie receptie sunt gratuite.

Radio CB reprezinta o forma de comunicare accesibila publicului larg si ofera o gama larga de posibilitati de utilizare (agrement, informare, siguranta, etc.). Astazi Radio CB-ul este recunoscut ca fiind unul din factorii care imbunatatesc siguranta si prevenirea accidentelor pe soselele din intreaga lume.

In Europa, anumite servicii publice de intreventie (Pompierii, Ambulanta etc.) au incorporat CB-ul in procedura de interventie in caz de urgenta. Aceste servicii sunt in permanenta conectate pe canalul 9.

In Romania, soferii de TIR si camioane folosesc Canalul 19 si 22 pentru ghidare in trafic, iar soferii de autoturisme, care sunt inca foarte putini in raport cu primii, folosesc pe langa canalele amintite (19 si 22) si Canalul 23.